Vad är Linköpings kloster?
Svar: Linköpings kloster är ett urbant evangeliskt-lutherskt kloster grundat 2014. Det är ett hem där ett kontemplativt nutida klosterliv utforskas. Linköpings kloster leds av syster Therése, där idag ett hundratal personer på olika sätt är associerade och delar klostrets liv och kallelse med olika grader av engagemang. Några bor i närheten till klostret och deltar i klostrets bön och arbete. Andra är med i böneapostolatet som är klostrets sätt att möjliggöra för också dem som bor på andra orter att vara med i klostrets dagliga bön för kyrkan, världen och skapelsen. Klostrets vänföreningen är en möjlighet för människor att både följa och skydda klosterkallelsen och det fortsatta etablerandet av klostret, både med bön och olika insatser, inte minst juridiskt och ekonomiskt, då kloster fortfarande saknar kyrkorättsligt ställning i Svenska kyrkan och klostret ännu inte är en egen juridisk person.
Vad är klostrets kallelse och inriktning?
Svar: Klostrets kallelse och inriktning är att be, bereda rum för bönens liv och stödja bönens olika kallelser i kyrkan. Det är bönen som är klostrets huvudsakliga kallelse och tjänst för kyrkan och världen.
Används någon ordensdräkt?
Svar: Nej. Löftestecknet är än så länge en ring och ett silverkors. Klädsen är enkel och svart.
Vilka löften har avlagts?
Svar: Celibat, egendomsgemenskap och lydnad, daglig bön och utgivande tjänst i staden.
Används någon klosterregel?
Svar: Kristus är Regeln. Han är den ”ledstjärna”, norm för livet som önskas levas i Linköpings kloster. Ordningen för klostrets rytm och inre liv och spiritualitet växer fram över tid.
Stämmer det att måltiderna i klostret är uteslutande växtbaserade?
Svar: Ja, det stämmer, fast det händer ibland att gäster har med sig ost eller fisk eller något annat animaliskt och då görs givetvis undantag.
Hur ser kopplingen ut mellan klostret och Svenska kyrkan?
Svar: Kopplingen mellan klostret och Svenska kyrkan är att syster Therése är prästvigd i Svenska kyrkans ordning samt att klostrets visitator är en svenskkyrklig biskop. Klostret verkar i enlighet med Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära gällande rådande Kyrkoordning och stiftsbiskopen har tillsynsansvar över syster Therése i hennes egenskap av präst.
Hur kan man stödja klostret ekonomiskt?
Svar: Donationer till klostrets kan enkelt ges genom klostrets vänförening, antingen som månadsgivare eller med enstaka gåvor. Varje gåva gör skillnad och behövs i klostrets fortsatta grundande och etableringsfas. Läs mer under fliken Klostrets vänner i menyn samt under fliken Insamling. För klostrets ekonomiska förvaltning svarar vänföreningens styrelse. Syster Therése avsäger sig helt möjligheten att ta emot ekonomiska gåvor som privatperson till klostret.
Kan man besöka klostret?
Svar: Då klostret saknar gästhem är möjligheterna att ta emot besök begränsade.
Är det möjligt att delta i klostrets böner?
Svar: Klostrets Böneapostolat är öppet för alla som vill be med klostret. Klostrets huskapell är inte öppet för allmänheten utan hänvisar till domkyrkans dagliga böner. Däremot är gäster och besökande grupper alltid välkomna att delta i bönerna.